Mamaia este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc. Situata la Nord de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol, este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare. Mamaia este o statiune cu o dezvoltare foarte dinamica, in ultimii ani construindu-se cateva hoteluri noi, restaurante sau complexe de magazine. In fiecare an turistii s-au obisnuit cu faptul ca Statiunea Mamaia ii intampina cu ceva nou – palmieri, Aqua Magic, fantani arteziene, Telegondola, autobuze.. etc.
Istoric:
Mamaia a fost inaugurata in 1906 si a devenit in scurt timp cea mai importanta destinatie turistica pentru turistii din Romania. O dezvoltare importanta a cunoscut in anii comunismului, cand s-au construit mai multe hoteluri – la vremea aceea foarte moderne – Dorna, Bicaz, Siret, Patria, National, Unirea, Miorita. In anul 1968 s-a inaugurat cel mai mare si modern complex hotelier, format din hotelurile: Venus, Riviera, Astoria, Metropol, Majestic, Mercur si Minerva, oferind un total de 2700 locuri de cazare. Pana in anii 80 a cunoscut momente de glorie, Mamaia devenind o statiune frecventata si de straini. Dupa anii 90 a intrat intr-un declin, dar in ultima perioada a redevenit pentru noi „Perla litoralului Romanesc”.
Plaja:
Mamaia este unica prin latimea foarte mare a plajei si lungimea de peste 8 km. Plaja are nisip fin, iar intrarea in apa este foarte lina. In mare parte plaja este concesionata si este amenajata cu sezlonguri si umbrele – contra cost, insa sunt si portiuni mari de plaja unde se poate sta fara plata. In timpul sezonului estival, pe plaja se face curatenie zilnic.
Din loc in loc pe plaja sunt instalate puncte de salvamar. Salvamarii sunt bine pregatiti si vegheaza zilnic intre orele 08.00 – 20.00
Cazare si masa:
Mamaia ofera in prezent posibilitati de cazare multiple, in hoteluri si vile turistice de la 2 la 5 stele. Deoarece in ultimii ani a devenit neincapatoare in lunile iulie-august, s-au construit mai multe hoteluri noi, care ofera servicii si dotari de calitate: Hotel Malibu, Hotel Regal, Hotel Florida, Hotel Palm Beach, Hotel Laguna, Hotel Elegance etc., unele dintre ele fiind situate pe malul Lacului Siutghiol, o zona a statiunii neexploatata pana acum. Deoarece gusturile si pretentiile turistilor cresc, din ce in ce mai multe hoteluri au amenajate spatii pentru tratament si relaxare, cu piscine, saune, sali de fitness, terenuri de sport.
Restaurantele si terasele sunt numeroase, insirate pe toata faleza si ofera turistilor posibilitatea servirii unor mese complete sau a unor gustari intre doua bai in mare. Totusi, exista cateva zone in care sunt concentrate mai multe restaurante: Cazino, Satul de Vacanta si Perla.
Alte Recomandari:
O excursie in orasul Constanta este lucrul care poate aduce un strop de „altceva” in concediul dumneavoastra plin de soare si agitatie din statiunea Mamaia. In acest sens, va puteti deplasa cu autobuzele supraetajate – inedit, ieftin si comod. Iar locurile pe care vi le recomandam sunt acestea:
Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii Constanţa, care cuprinde Delfinariul , Acvariul, Planetariul, Observatorul Astronomic, Microrezervatia si Expozitia de Pasari Exotice. Toate, in afara de Acvariu, care este situat pe Faleza Constanta in zona Cazino sunt situate in acelasi loc – Zona Delfinariu din Constanta, in Parc, un loc plin de verdeata, bancute si locuri de joaca pentru copii.
Delfinariul este cel mai celebru dintre ele prin prezenta delfinului Mark, care ofera spectacole in fiecare zi.
Microrezervatia va ofera posibilitatea de a vedrea de aproape caprioare si cerbi, cai si ponei, iepuri, mufloni, pelicani, pauni, lebede, vulpi etc.
Piata Ovidiu este situata in centrul orasului vechi si aici puteti vizita Muzeul de Istorie si Edificiul Roman cu Mozaic. In mijlocul pietei se afla celebra statuie o poetului roman Ovidiu. Din Piata Ovidiu se poate merge pe jos pe stadutele care duc spre Portul Tomis, intr-o plimbare lejera de 10 minute.
Moscheea Mahmud al II-lea (Moscheea Carol I) situata la 50 de metri de Piata Ovidiu este principalul edificiu de cult musulman din Romania si totodata unule dintre cele mai importante monumente arhitectonice Constanta. Cladirea a fost constuita intre anii 1910 si 1913 de catre statul roman, la initiative regelui Carol I, motiv pentru care a primit numele regelui, devenind moscheea “Carol” sau Moscheea Regala.
Cazino Constanta situat pe faleza este unul dintre principalele puncte de atractie turistica din Costanta. O constructie impunatoare de culoare alba, un loc plin de legende si mituri.
Portul Tomis se afla langa Cazino, este un port turistic impodobit cu o spectaculoasa fantana arteziana a carei jet de apa foarte inalt tasneste direct din mare. In portul Tomis pot fi admirate ambarcatiuni diverse, de la barci cu panze la iacht-uri de ultima generatie. Din acest port se pot face scurte plimbari pe mare cu barcile ancorate in port. Este si un loc minunat de servit masa, pe faleza portului existand un restaurant cu terasa.